语音知识讲与练

时间:2008-04-29 21:58
ain

()2.danger A.ahead B.break

C.instead D.catch

()3.soon A.foolish B.good

C.cook D.took

()4.grandma A.rang B.wallet

C.able D.save

()5.bank A.wonder B.unfair

C.angry D.disappointed

二、找出下面单词斜体部分的读音与其他三个不同的单词:

()1.A.matter B.danger C.camel D.bad

()2.A.months B.baths C.mouths D.clothes

()3.A.member B.never C.fever D.temple

()4.A.tomb B.common C.model D.forest

()5.A.train B.said C.raise D.tail

三、分辨每组单词中斜体部分的读音,在A、B、C、D中选择答案,A.四单 词有一种读音B.二种读音C.三种 读音D.四种读音 ()1. many famous chance carry

()2. salt what report four

()3. post move none hot

()4. break cheap ready meat

()5. says ways pays days

四、下面每组四个单词中的斜体部分若有一个与所给音标读音相同的选A, 若有两个选B,三个选C,四个选 D。

()1.[i:] eat real cheat steam

()2.[i:] tea head theatre freezeP>()3.[i] capital ship captain mountain

()4.[e] again said treasure afraid

()5.[e] even ever message Wednesday

五、单词配音:

六、把下列单词按斜体部分的读音归类。(只填编号)

A.south B.dance C.light D.third

E.far F.down G.world H.shine

[α:]______ ______ [au]_______ ______

[@②:]_______ ______ [ai]______ ______ 七、从四个选项中选出一个重音位置与其它三个不同的单词:

()1.A.over B.even

C.musician D.quietly

()2.A.excuse B.enjoy C.report D.unfair

()3.A.headmaster B.shortcoming

C.because D.already

()4.A.decide B.without

C.exercise D.prepare

()5.A.against B.almost

C.apologize D.correctly

()6.A.spirit B.seagull C.reply D.pyramid

()7.A.wherever B.throughout

C.repeat D.hardly

()8.A.really B.happen

C.frighten D.pronounce

()9.A.modern B.foreign

C.receive D.famous

()10.A.regret B.except

C.politics D.piano

()11.A.excuse B.explain

C.enough D.problem

()12.A.fascination B.alone

C.research D.asleep

()13.A.heaven B.dustman

C.disappear D.medicine

()14.A.liberation B.musician

C.educaion D.operation

八、在下列各组单词中找出含有两个重音的选项:

()1.A.yourself B.volleyball

C.untouched D.Tuesday

()2.A.topic B.outside

C.telegraph D.silent

()3.A.restaurant B.November

C.museum D.nineteen

()4.A.Chinese B.mixture

C.horrible D.animal

()5.A.handwriting B.hello

C.boyhood D.assistant

九、根据对话情景,下面划线部分中,哪些单词一般重读。

()1.—Where did your brother study before he joined the army?

—He studied at the No.2 Middle School.

A.He, studied

B.studied, No.2 Middle School

C.No.2 Middle School D. He, at, the

()2.—How long have you been here?

—I've been here for a few minutes.

A.few, minutes B.have, a few minutes

C.I've, minutes

D.here, for, few, minutes

()3.—Is the ball on the table?

—No, it's under the table.

A.under, table B.table

C.No, under D.No,table

()4.—Will you go with me to the park this afternoon?

—Yes, I will if I'm free.

A.Yes, if B.I, will

C.free, I'm D.Yes, free

()5.—Why did you come to school late this morning?

—Because I had breakfast late.

A.Because, late B.had, breakfast

C.Because, had, breakfast, late

D.breakfast, late

十、指出下面每组对话中的三个句子一般情况下应读的语调。

()1.—Excuse me, which is the way to the library?

—You are a new student, aren't you?

—Yes, I am.

A.升、升、降 B.降、升、升

C.降、降、降 D.降、升、降

()2.—What beautiful flowers they are!

—Do you like them, too?

—Yes, I like them very much.

A.升、升、降 B.升、降、降

C.升、降、升 D.降、升、降

()3.—What are they doing there?

—I don't know.

—Let's go and have a look, shall we?

A.降、降、降 B.降、降、升

C.升、降、升 D.升、升、降

()4.—What can I do for you?

—Do you have "From Earth to Moon"?

—I'm afraid we haven't.

A.升、升、升 B.降、升、降

C.升、降、降 D.降、降、升

()5.—Are you going to town by bike or by bus?

—By bus.

—When are you leaving?

A.降、升、升 B.升、升、降

C.降、降、降 D.升、降、升

Key:

一、1.D 2.B 3.A 4.A 5.C

二、1.B 2.A 3.C 4.A 5.B

三、1.D 2.B 3.D 4.C 5.B

四、1.C 2.B 3.D 4.C 5.C

五、1.A 2.B 3.D 4.C 5.A

六、[α:]:B,E [au]:A,F [@②:]:D,G [ai]:C,H

七、1.C 2.D 3.A 4.C 5.B 6.C 7.D 8.D 9.C

10.C 11.D 12.A 13.C 14.B

八、1.C 2.B 3.D 4.A 5.B

九、1.C 2.A 3.C 4.D 5.C

十、1.C 2.D 3.B 4.B 5.C

 相关内容

本页文章:英语教育 - 语音知识讲与练